İSG MEVZUATINI UYGULAMA KILAVUZU Cilt-2 (Temel İlkeler-Tanımlar ve Mevzuatın Yorumu)
SUNUŞ
İşçi sağlığı ve iş güvenliği, her meslekte, her çalışma alanında, her yaşam alanında yani hayatın her anında tüm insanların sağlığının bozulmasını önlemeyi ve daha ergonomik bir çalışma ortamı sağlamayı amaçlayan, çalışma yaşamının en temel unsurlarından biridir. Bu alanda 2012 yılında 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve pek çok yönetmelik, tebliğ yayınlanmıştır. Ancak tüm mevzuat, eğitim, denetim çalışmalarına rağmen resmi istatistikler yasa, yönetmelik ve uygulamalarda yetersiz kalındığını, iş cinayetleri ve buna bağlı olarak da ölüm ve yaralanmaların artmaya devam ettiğini göstermektedir.
İşçi sağlığı ve iş güvenliği konusuna son derece önem veren Makina Mühendisleri Odası üyelerinin bu alandaki bilgi ve birikimlerini geliştirerek uzmanlaşmalarına katkı sağlamak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlemektedir. Bu etkinliklerin en önemlilerinden biri 2023 yılında gerçekleştirilen, tüm paydaşların bir araya getirilerek sorunların ve çözüm önerilerinin tartışıldığı II. Uluslararası XI. Ulusal İşçi Sağlığı Ve İş Güvenliği Kongresi’dir. Buna ek olarak Odamız tarafından seminer ve eğitimler düzenlenmekte, iş hijyeni ölçümleri ve periyodik denetimler yapılmakta, mevzuat ve uygulama sorunları hakkında raporlar çıkarılmakta ve kitaplar yayınlanmaktadır.
Sayın Prof. Dr. Alp Esin tarafından hazırlanan ve 2020 yılında yayımlanan İSG Mevzuatını Uygulama Kılavuzu Kitabımızın devamı niteliğinde olan İSG Mevzuatını Uygulama Kılavuzu Temel İlkeler – Tanımlar ve Mevzuatın Yorumu Cilt 2 kitabını okuyucularımız ile buluşturmaktan onur duyuyoruz.
Kitabın gerek yazılması, gerekse düzeltilmesi aşamasında gösterdiği özverili ve titiz çalışmaları nedeniyle Sayın Prof. Dr. Alp ESİN’e ve emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz.