DÜNYA GÜNEŞ GÜNÜ KUTLANDI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

21 Haziran Dünya Güneş Günü, MMO Mersin Şube Güneş Park Enerji Kompleksinde kutlandı.  

Etkinliğimizin açılış konuşmalarını MMO Mersin Şube Başkanı İbrahim Yücesoy ve Oda Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yener yaptı. Açılış konuşmalarının ardından MEGABAND Müzik grubunun konseri gerçekleşti.

Oda Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yener'in konuşması:

"TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu ve şahsım adına sizleri saygıyla, dostlukla selamlıyorum.

Enerji konusunun, biz makina mühendislerinin uzmanlık alanlarından ve Enerji Sistemleri Mühendisliğinin Odamız bünyesindeki disiplinlerden biri olduğunu belirterek başlamak istiyorum.

Bu nedenle enerji ve bağlantılı konularda bir dizi çalışma yürütüyoruz.

Kongre ve sempozyum etkinlikleri kapsamında; Enerji Verimliliği Kongreleri, Yeni ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Sempozyumları, Mersin’de düzenlediğimiz Güneş Enerjisi Sempozyumları, Rüzgar Enerjisi Sempozyumları, İklimlendirme Kongreleri ve enerji bağlantılı Tesisat Kongreleri, ulusal ölçekli etkinliklerimizin başlıcaları arasında yer almaktadır.

Eğitim ve belgelendirme faaliyetleri kapsamında; Enerji Kimlik Belgesi Uzmanı ve Uzman Oryantasyonu, Enerji Yöneticisi, Güneş Enerjisi Santrali, Rüzgar Enerjisi Santrali, Jeotermal Enerji Santrali Eğitimleri yapılmaktadır.

Ayrıca enerjinin yapılarda etkin kullanımının tasarım ve uygulamasında bulunan meslektaşlarımıza Mekanik Tesisat alanında uzmanlıklar için eğitim ve belgelendirme çalışmalarımız da devam etmektedir.

Enerji Çalışma Grubumuz da Türkiye’nin Enerji Görünümü başta olmak üzere enerji konulu birçok önemli raporu hazırlamaktadır. Raporlarımız ve geçen ay yayımlanan Türkiye Enerji Görünümü 2023 Sunumu Odamızın internet sitesinde yer almaktadır.

Sayın Konuklar,

21 Haziran Dünya Güneş Gününü, güneş ülkesi Türkiye’nin güneş kenti Mersin’de kutluyoruz. Bu vesileyle enerji ve güneş enerjisiyle bağlantılı bazı konulara kısaca değinmek istiyorum.

Bildiğimiz üzere enerji, toplumsal yaşamın ve sanayinin en temel girdisidir ve Kamusal Tekel alanlarından biridir. Bu nedenle, ülkemizdeki mevcut durumun tersine, Enerji Yönetimi ülke ve halk çıkarlarını temel almalı, konu piyasanın insafına bırakılmamalıdır.

Elektrik arz eksiği olmamasına karşın, sürekli zamlarla artan elektrik ve doğalgaz fiyatları ve faturalarını ödeyemeyen milyonlarca yurttaş söz konusudur. Bu gerçeğe karşın kamu kaynaklarından özel elektrik üretim ve dağıtım şirketlerine milyarlarca TL aktarılmakta, bankalara kredi borçlarını ödemeyen ve ödeyemeyen enerji şirketlerine sürekli destekler verilmektedir.

Ayrıca ülkemizin enerjide dışa bağımlılığını artırması, tek ülkeye bağımlılığı artırarak kaynak çeşitlemesini kısıtlaması, enerji arz güvenliği sorununu artırması, uzun süreli ve yüksek fiyatlamalı birim fiyatı olan, atık sorunu hala ortada duran, çevresel felaketlere de neden olabilecek; Mersin’in, ülkenin halkın çıkarlarına aykırı olarak ilerleyen Akkuyu nükleer santral projesi, ülkenin geleceğine konulmuş bir ipotektir.

Bütün bu sorunlara karşın, özel şirketlerin çıkarlarını temel alan ve toplum lehine adım atmayan bir enerji yönetimi var.

Diğer yandan, 2021 yılı sonu itibarıyla Türkiye’de birincil enerji arzının kaynaklara göre dağılımında güneş enerjisinin oranı yüzde 1,3; yenilenebilir enerji kaynaklarının toplamı da yüzde 15,6 gibi yetersiz bir düzeydedir.

Güneş enerjisi ile birlikte su, rüzgâr, jeotermal, hidroelektrik ve linyit kaynaklarımızdan elde edilebilecek kurulu güç olanaklarının iyi değerlendirilmesi ile ülkemizin yüzde 70,7 seviyesindeki enerjide dışa bağımlılığını ciddi ölçülerde azaltması sağlanabilecektir.

Güneş enerjisi ve tüm yeni ve yenilenebilir enerji kaynakları, dünyanın enerji ve iklim değişikliği ile ilgili sorunları için dikkatlerini yönelttiği en önemli kaynaklardır.

Bildiğimiz üzere Türkiyemiz yerli ve yenilenebilir enerji kaynakları ve güneş enerjisi açısından önemli bir ülkedir.

Ayrıca bina tasarımları ve bölge planlarında güneş enerjisinden optimum faydayı sağlayan mimari çözümler ile güneş enerjili mimari pratiklerin yaygınlaştırılması da gereklidir.

Bu noktada dışa bağımlı ithal enerji politikalarından uzaklaşarak yerli ve yenilenebilir kaynak kullanımına ve yerli teknoloji üretimine öncelik veren, kamusal planlamayı, kamusal üretimi ve denetimi esas alan demokratik bir enerji programına ülke olarak acil ihtiyaç duyduğumuzu belirtmek istiyorum.

Ve bu Demokratik Enerji Programına uygun olarak, dışa bağımlılılığın kırılması, enerji maliyetlerinin azaltılması için,

  • Halkın çıkarlarını öncelikleyen katılımcı bir enerji yönetimi ile enerji antlaşmaları ülke çıkarları lehine düzenlenmeli,
  • Elektrik enerjisi üretiminde ulusal–kamusal kaynaklar ile yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarına ağırlık verilmeli,
  • Enerjinin verimli kullanımı desteklenmeli,
  • Ülke ölçeğinde meslek odalarının da içinde yer alacağı bir Master Plan hazırlanmalı ve uygulanmalıdır.

Sayın Konuklar, Sayın Meslektaşlarım,

21 Haziran Dünya Güneş Günü dolayısıyla bu etkinliği düzenleyen Mersin Şube Yönetim Kurulumuzu kutluyorum.

Etkinliğe ev sahipliği yapan Güneşpark Enerji Kompleksi Uygulamalı Eğitim Merkezinin temeli, Mersin Şubemiz ile Mezitli Belediyesinin işbirliğiyle 2016 yılında atılmış, 2017 yılında da açılışı yapılmıştı. Bu vesileyle Mezitli Belediyesine ve emeği geçen herkese teşekkürlerimizi tekrar ifade etmek istiyorum.

Bir şenlik atmosferinde organize edilen etkinliğin başarılı geçmesini diliyor, bütün katılımcılara, katkıda bulunanlara ve çalışan arkadaşlarımıza teşekkür ederek sözlerimi tamamlıyor, saygılar sunuyorum."

 

MMO Mersin Şube Başkanı İbrahim Yücesoy'un açılış konuşması:

"Yenilenebilir enerji kaynaklarından temiz ve sonsuz enerji kaynağı olan Güneş Enerjisi konusunda farkındalık yaratmak için düzenlediğimiz etkinliğimize hoş geldiniz.

Makina Mühendisleri Odası Mersin Şubesi olarak yılın en uzun günü olan ve "Dünya Güneş Günü" olarak ilan edilen 21 Haziran gününü;  1997 yılından bugüne kadar çok sayıda mesleki ve bilimsel seminerler, eğitimler, etkinlikler ve sempozyumlar düzenleyerek kutladık.

"Enerji" sanayileşmenin ve üretimin temel girdisi olup aynı zamanda refahın ve uygarlığın da gelişmesini hızlandıran önemli bir faktördür. Ülkemizdeki hızlı nüfus artışına, sanayileşmeye ve teknolojik gelişmelere paralel olarak enerji tüketimi de hızla artmaktadır.

Yıllardır yaptığımız çalışmalarımızda; enerjide dışa bağımlılığın azaltılması ve enerji ihtiyacının karşılanması için yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasını önermekteyiz.

Bu durumda; dünyanın çevre dengesinin sürekliliğini sağlayan çevre dostu enerji kaynağı olan "Güneş" büyük önem kazanmaktadır. Bizler; doğal, sürdürülebilir, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ile bu stratejik alanda bağımlılığımızı azaltmanın, enerji girdileri ithalatına ödediğimiz yüksek bedellerin azaltılmasıyla mümkün olacağı düşüncesindeyiz.

Türkiye Elektrik İletim A.Ş.(TEİAŞ)ın Nisan 2023 verilerine göre ülkemizde elektrik üretimimizin enerji çeşidine göre dağılımı yüzde 30,2’si hidrolik enerji, yüzde 24,3’ü doğal gaz, yüzde 20,9’u kömür, yüzde 11’i rüzgâr, yüzde 9,5’i güneş, yüzde 1,6’sı jeotermal ve yüzde 2,5’i ise diğer kaynaklar şeklindedir. 2023 yılı Nisan ayı sonu itibariyle ülkemizdeki toplam kurulu güç 104.496 MW’a ulaşmıştır.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının verilerine göre 2014 yılında 40 MW olan Güneş Enerjisi Kurulu Gücü bugün 10.000 MW’a yaklaşmış durumdadır. Ülkemizde 78 ilimizde Güneş Enerjisi Santralinden elektrik üretimi gerçekleştirilmekte olup Güneş Kenti Mersin’imiz 300 MWı aşan kurulu güçle ilk 10 il içerisinde yer almaktadır.

Mersin geneline bakıldığında, Lisanslı Çatı Tipi Güneş Enerji Santrallerinden 35 MW,  Lisanssız Çatı Tipi Güneş Enerji Santrallerinden 200 MW ve OSB Bölgesinde de Lisanslı Çatı Tipi Güneş Enerji Santrallerinden 72 MW olacak şekilde elektrik elde edilmektedir. Kentimizde her geçen gün, güneş enerji santralinden elektrik üretimi artmaktadır.

Yıllardır “Güneş Kenti Mersin” diye attığımız sloganların; Güneş enerjisi kullanımının önemi ve kullanımı için yapılan çalışmaların, bugün gerçekleştiğini görmek bizler için büyük bir gurur kaynağıdır.

Her zaman söylediğimiz gibi “Güneş bizim için çalışıyor, hem de bedava çalışıyor”.

“Tam bağımsızlığımız için kendi enerjimizi kendimiz üretmeliyiz!” diyoruz ama öte yandan bizlere; Nükleer Santraller, enerji arz eksikliğine ve dışa bağımlılığa alternatif olarak gösterilmektedir. Ve ilimizde nükleer santral yapımına devam edilmektedir. Ülkemizde güneş enerjisi potansiyeli başta olmak üzere tüm yerli ve yenilenebilir enerji kaynakları yeterince değerlendirilmezken, yeterli teknik altyapı ve mevzuat olmadan, kamusal denetimin dışlandığı bir yapıda, dışa bağımlılığı azaltmak bir yana, daha çok bağımlılığı artıracak bir süreçtir.  

Nükleere inat, yaşasın hayat! deyip temiz ve yerli enerji olan Güneş Enerjisini önermeye devam edeceğiz.

Enerjinin elde edilmesi kadar verimli kullanılması da önemsediğimiz konulardan biridir. Enerjiyi verimli kullandığımızda, enerji kaynaklarımızı daha az tüketmiş olacağız. Ayrıca %70 civarında olan dışa bağımlılığımız devam ederken, yapacağımız verimlilik çalışmaları ile alacağımız bazı önlemler ve enerji tüketim alışkanlıklarımızdaki çok küçük değişiklikler ülkemize çok şeyler kazandıracaktır.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Mersin Şubesi olarak biz, ülke kaynaklarının ve teknolojinin, halkımızın ve ülkemizin çıkarları doğrultusunda kullanımını savunuyoruz ve her zaman savunacağız.

Enerjiyi sonsuz ve temiz enerji kaynağından üretip, verimli kullanacağız.

1997 yılında başlattığımız bu kıvılcım ile kentimizi “Güneş Kenti Mersin” yapma ve güneş enerjisi farkındalığı yaratma yolunda kararlılıkla ilerleyeceğiz.  

Tüm halkımızın 21 Haziran Dünya Güneş Gününü Kutluyoruz… "