21 HAZİRAN DÜNYA GÜNEŞ GÜNÜ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası olarak ikincisini düzenleyeceğimiz "Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyum ve Sergisi", 30'u aşkın kuruluşun desteğiyle, Dünya Güneş Günü'nün kutlandığı hafta içindeki 24-25 Haziran 2005 tarihlerinde Mersin Kültür Merkezinde ve Cumhuriyet meydanında çeşitli kültürel etkinliklerle birlikte gerçekleştirilecektir.

Oda Yönetim Kurulu Başkanımız Emin KORAMAZ‘ın 21 Haziran Dünya Güneş Günü ile ilgili olarak yaptığı basın açıklaması yazının devamındadır.

BASINA VE KAMUOYUNA
21.06.2005

21 HAZİRAN DÜNYA GÜNEŞ GÜNÜ 
DOLAYISIYLA YENİ VE YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARININ KULLANIMINA İLİŞKİN DUYARLILIKLARI GELİŞTİRELİM

MMO, 24-25 HAZİRAN‘DA MERSİN‘DE
"GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİ SEMPOZYUM VE SERGİSİ" DÜZENLİYOR

 

Küreselleşen güçlerin egemenliğindeki dünyada, ulus ötesi sermaye gurupları teknoloji, enerji, su ve petrol kaynaklarının sahipliği ve denetimi için birbirleriyle kıyasıya mücadele ediyorlar. Sanayi devrimlerinden bu yana, özellikle 19 ve 20. yüzyıllardaki gelişmelerin bir devamı olarak enerji bugün de dünya çapındaki önemini koruyor.

Bunun yanında enerji, sanayinin ve üretimin, dolayısıyla gelişme ve kalkınmanın en temel girdilerinden birini oluşturuyor. Gerek dünyada gerekse ülkemizdeki nüfus artışına, sanayileşmeye ve teknolojik gelişmelere paralel olarak enerji tüketimi de artış göstermektedir.

Buna karşılık geleneksel enerji kaynakları olan fosil yakıtların rezervleri ise gittikçe azalmaktadır. Günümüzde dünya enerji gereksiniminin % 80‘i fosil yakıtlarca karşılanıyor. Uluslararası enerji otoritelerince dünyadaki bilinen petrol rezervlerinin ömrü 40 yıl, doğal gazın 61 yıl, kömürün ise 227 yıl olarak tahmin ediliyor.

Bir yandan fosil yakıt rezervlerinin azalması, diğer yandan artan çevre kirliliği ve doğanın tahribi, diğer yandan etkili kalkınma hamleleri ve enerji alanında bağımsızlığı elde etmek için çevre dostu yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeyi zorunlu kılmaktadır.
21 Haziran‘ın kuzey yarım kürede güneş ışığından en uzun yararlanılan gün olması nedeniyle Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu (ISES) tarafından tüm dünyada Dünya Güneş Günü olarak ilan edilmiş ve bu çerçevede dünyanın bir çok yerinde çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası olarak ikincisini düzenleyeceğimiz "Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyum ve Sergisi", 30‘u aşkın kuruluşun desteğiyle, Dünya Güneş Günü‘nün kutlandığı hafta içindeki 24-25 Haziran 2005 tarihlerinde Mersin Kültür Merkezinde ve Cumhuriyet meydanında çeşitli kültürel etkinliklerle birlikte gerçekleştirilecektir.

Dünya Güneş Günü ve düzenlenecek sempozyum dolayısıyla temiz, yerli, yeni ve yenilenebilir enerji kaynakları ve bu kapsamdaki güneş enerjisinin önemine kamuoyunun dikkatini çekmek istiyoruz.

Yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarına ilişkin ülkemizdeki durum şöyledir: Mevcut ekonomik HİDROLİK kaynaklı 128 Milyar kWh enerji potansiyelimizin %57‘i; RÜZGARDA 10 bin MW ekonomik potansiyelimizin %85‘i; JEOTERMAL kaynak potansiyelimizin %95‘i; sınırsız, sonsuz bir enerji kaynağı olan ve Doğu Karadeniz dışında her bölgemizin sahip olduğu GÜNEŞ enerjisi kullanılmamaktadır.

Bugün yerli, yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarımızın kullanımının özendirilmesi, yaygınlaş-tırılması ve bu kaynakların kullanımı ile elektrik enerjisi üretim sistemlerini oluşturan malzeme, cihaz ve ekipmanların yerli üretim koşullarının oluşturulması ve bu alanda teknoloji üretebilir bir seviyeye ulaşmamız gerekiyor. Enerjideki dışa bağımlılıktan kurtulmanın bir yolu bu adımların atılmasından geçmektedir.

TMMOB
MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
Yönetim Kurulu Başkanı
Emin KORAMAZ

Yayına Giriş Tarihi

2016-09-26 09:15:00