TMMOB Makina Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi İş Güvenliği Komisyonu Tarafından Lunapark ve Eglence Alanlarının Denetlenmesi Konulu Basın Açıklaması Yapıldı

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Eskişehir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

17 Nisan 2023

Havaların ısınması ile birlikte özellikle çocukların tercih ettiği lunapark ve eğlence mekânları hareketlenmeye başladı. Önümüzdeki günlerde de bayram nedeniyle kalabalıkların olacağını düşündüğümüz lunapark ve eğlence alanları hakkında birkaç hatırlatma yapmak istedik.

Sayıları her geçen gün artan lunapark ve eğlence alanlarında kullanılan atlı karınca, discovery, hızlı tren, adrenalin, gondol,  dönme dolap gibi tüm eğlence makinalarının yürürlükte bulunan ilgili mevzuata göre aylık ve yıllık periyodik kontrollerinin yapılması, emniyet aksamlarının test edilmesi gerekmektedir. Ayrıca günlük olarak da eğlence makineleri işletmeye alınmadan önce, tüm emniyet tedbirlerinin çalıştığı tespit edilerek boşta çalıştırma işlemi yapılmalı ve bu kontroller yasal olarak kayıt altına alınmalıdır.

Lunapark ve eğlence alanları belediyelerin ruhsatlandırma ve iş yeri açma yönetmeliklerine tabidir. 10.08.2005 tarihinde yayınlanan 25902 sayılı Resmi Gazetede yer alan “İŞYERİ AÇMA VE ÇALIŞMA RUHSATLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK” de belirtilen şartlara göre çalışmalarına devam etmeleri gerekmektedir.

Lunapark ve eğlence alanlarında bulunan makinaların TS EN 13814 “Eğlence parkları ve oyun alanlarında kullanılan makinalar ve yapılar – Emniyet” standardına göre kurulmuş olması ve bu standarda göre kontrollerin yapılmış ve kayıt altına alınmış olması gerekmektedir.

Lunapark ve eğlence alanları aynı zamanda iş yeri olduğu için 6331 Sayılı İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanunu’ na göre denetlenmesi ve denetim kayıtlarının saklanması gerekmektedir.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi olarak; eğlence yerlerine işyeri ruhsatı düzenlenmesi, eğlence makinalarının mevzuatta tanımlı periyodik kontrollerinin yapılması, operatör ve bakım personelinin eğitilmesi konularında, uzman makina mühendislerine dayalı örgütlü yapımızla, kamu adına ve kamu güvenliği için her zaman görev almaya hazır olduğumuzu bir kez daha kamuoyu ile paylaşıyoruz.

                                                                                            

                                                                                                           TMMOB Makina Mühendisleri Odası

                                                                                           Eskişehir Şube İş Güvenliği Komisyonu