1 MAYIS EMEKÇİNİN BAYRAMI COŞKUYLA KUTLANDI
Yayına Giriş Tarihi
1 Mayıs Emek Bayramı, Ankara'da Sıhhiye Meydanı'nı dolduran binlerce emekçi tarafından coşkuyla kutlandı.
"Emeğin bayramı 1 Mayıs Ankara Sıhhiye Meydanı'nda emek, özgürlük, barış ve demokrasiden yana olan binlerce kişi tarafından coşkuyla kutlandı. TMMOB ve Makina Mühendisleri Odası pankartları altında, meslektaşlarımız ve çalışanlarımızla birlikte bizler de bu coşkuya ortak olduk. Ayrıca 1 Mayısın 100. yılında, 31 yıl aradan sonra İstanbul Taksim Meydanı yine emekçilerin katılımına sahne oldu.
Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Emin KORAMAZ'ın 1 Mayıs ile ilgili açıklaması:
Emeğin Haklarına Koşulsuz Saygı Duyulduğu ve İnsanca Bir Yaşam Tesis Edildiği Zaman Gerçek Bir Bayram Olarak Kutlanabilecektir 1 Mayıs Tarihsel Olarak Emekçilerin Birlik, Mücadele, Dayanışma Günüdür ve Şimdi Krize, İşsizliğe, Yoksulluğa Karşı Eşitlikçi, Özgürlükçü, Demokratik Bir Türkiye İçin Mücadele Zamanıdır
1 Mayıs'ın Türkiye'de kutlanışının 100. yılındayız. Ancak 1 Mayıs'ın Türkiye'de hep kesintili ve çoğu kez provokatif koşullarda kutlanabilmesi emeğin haklarının gerçekte ne durumda olduğunun bir göstergesidir. Dünyada 1 Mayıs, kentlerin en büyük meydanlarında kutlanırken, Taksim yasağı ve 1 Mayıs'ın her yıl provokasyonlar ve devlet şiddeti ile halk nezdinde korkulur bir gün olarak lanse edilmeye çalışılması, gerçekte, emek güçlerinin kitlesel buluşmasına ve emeğin sorunlarına tahammülsüzlükten kaynaklanmaktadır.
1 Mayıs'ın "bayram" ilan edilmesi, kriz koşulları ile birlikte emekçilerin ekonomik, sosyal haklarındaki son derece geri koşulları gizlemeye yönelik bir girişim olmaktan başka bir anlam taşımamaktadır. 1 Mayıs'ın, Taksim'de kutlanıp kutlanmaması bir yana, gerçek durum budur.
Bugün Türkiye, üretim, yatırım, istihdam, kapasite kullanımı, sanayi üretim endeksi ve talep alanlarındaki daralma ve aşırı iç-dış borçlanmada somutlanan bir kriz ile çalkalanmaktadır. Bu noktada şu husus çok açıktır: Bu krizin sorumlusu emekçiler değildir. Ancak işçilerden mühendislere bütün emekçiler, tüketimciliğin kamçılanması, vergi ve bölüşüm politikalarının çalışanlar aleyhine düzenlenmesi, yaygın işten çıkarmalar, ücret düşürmeler ve sosyal hak kısıtlamaları ile yüz yüzedir.
Bu koşullarda 1 Mayıs bütün emekçiler ve onların yanında saf tutan ilerici güçler için özel bir anlam taşımaktadır. Çünkü yoksulluk sınırındaki insan sayısı 15 milyonu aşmış, işsizlik % 30'lara doğru tırmanmış ve istihdamın % 43'ü kayıt dışı ve herhangi bir sosyal güvenceye bağlı olmaksızın çalışmaktadır. İşsizlik fonu amacına uygun olarak kullanılmamakta, temel tüketim, gıda maddeleri ve ilaçta yüksek KDV gibi ek vergilendirmeler, ulaşım, ısınma, aydınlatmada yüksek zamlar uygulanmakta, asgari ücret çok düşük, çalışanlardan alınan gelir vergisi yüksek tutulmaktadır.
İş sağlığı ve güvenliği politikaları 50'den az işçi çalıştıran toplam işyerlerinin % 98,5'inde bulunmamaktadır. İş Yasası esnek ve kuralsız çalışmayı, işçileri alt işverenlere kiralamayı, taşeronlaştırmayı yaygınlaştırmakta; kıdem tazminatları, fazla mesai ücretleri, sendikal hak ve yetkileri budamaktadır. Serbestleştirme, kuralsızlaştırma ve özelleştirmeler, Sosyal Güvenlik, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası yasaları ile çalışma yaşamı ve toplumsal yaşam insani vasıflardan uzaklaştırılmıştır.
MMO üyesi mühendisler, eşit, özgür ve demokratik bir Türkiye talebiyle TMMOB çatısı altında, bütün çalışanlar ile birlik ve dayanışma içinde, bütün 1 Mayıs alanlarında olacaktır.
Mühendislik, meslek ve meslektaş sorunlarının ülke sorunlarından ayrılamayacağı gerçeğinden hareketle; sanayileşmiş, demokratik, barış içinde, yaşanabilir başka bir Türkiye özlem ve iradesi, emek ve demokrasi güçleriyle birlikte 1 Mayıs'ta alanlarda yankılanacaktır.
Emin KORAMAZ
TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
Yönetim Kurulu Başkanı